Udruženje Živimo zajedno

Zajednički frižider

18. jul 2022. godine

U ponedeljak, 18. jula 2022. godine, u dvorištu udruženja „Živimo zajedno“, na adresi Studentski trg 18, postavljen je Zajednički frižider.

 

Zajednički frižider je ekološka i humanitarna inicijativa koju su pokrenule dve mlade devojke – Tamara Stojković i Emilija Bojić sa ciljem da se postavljanjem frižidera utiče na smanjivanje bacanja hrane i da se pomogne onima kojima je to najpotrebnije.

 

Ova inicijativa podržana je od strane Svetske organizacije za zaštitu prirode i sprovodi se u okviru projekta „Na mladima klima ostaje“.

 

Građani u Zajednički frižider mogu ostaviti fabrički upakovanu i hermetički zatvorenu hranu u važećem roku trajanja, bezalkoholna pića, osnovne životne namirnice poput brašna, ulja, šećera, kao i sveže voće i povrće, dok oni sugrađani kojima je hrana potrebna iz frižidera mogu uzeti neke od namirnica.

Frižider je prvobitno bio postavljen na Dorćol Platz-u, ali kako je udruženje „Živimo zajedno“ želelo da podrži ovu inicijativu i doprinese većoj količini prikupljene hrane predloženo je da se frižider postavi u dvorištu udruženja. Udruženje se nalazi na odličnoj lokaciji, godinama se uspešno bavi reciklažnim aktivnostima, te veliki broj sugrađana svakodnevno dolazi u dvorište udruženja kako bi odložilo prikupljeni reciklažni materijal, a ideja je da se postavljanjem frižidera na ovako prometnoj lokaciji poveća i broj onih koji će donirati hranu.

 

Udruženje „Živimo zajedno” poziva sve građane dobre volje da podrže ovu inicijativu i doniraju hranu u skladu sa svojim mogućnostima. 

 

Za više informacija o aktivnostima udruženja pogledajte naš Facebook i Instagram profil.