Informatička inkluzivna radionica – besplatne radionice za mlade sa smetnjama u razvoju

U martu su počele da se održavaju besplatne informatičke radionice za osobe sa smetnjama u razvoju u okviru projekta „Informatička inkluzivna igraonica” koji je podržan od strane Sekretarijata za sport i omladinu.

Osnovna ciljna grupa projekta su učenici sa smetnjama u razvoju (uzrasta od 7. razreda osnovne do kraja srednje škole) ali i ostali mladi sa smetnjama u razvoju. Aktivnosti projekta obuhvataju obuku rada u Wordu, pisanje CV-ja , kreiranje Power Point prezentacije, upoznavanje sa webom i web-pretragom. Planirano je da svaki polaznik obuke prođe 8 časova rada na računaru. Obuka podrazumeva časove obrade gradiva i provere znanja. Na časovima obrade učenici u malim grupama stiču nova znanja  uz rad sa više osoba kompetentnih za predvidjenu materiju (s obzirom na različite nivoe poznavanja rada naračunaru) i uz pomoć defektologa. Na kraju svake obrađene teme vrši se provera znanja. Vreme predvidjeno za realizaciju projekta je mart- decembar. Završni meseci u tekućoj godini predviđeni su za organizaciju, realizaciju i promociju događaja koji za cilj imaju upoznavanje svih polaznika i volontera projekta, podelu sertifikata, kao i obaveštavanje šire javnosti o projektu i promociji inkluzije u oblasti informacionih tehnologija, kao i o informisanju javnosti svakodnevnim problemima sa kojima se ove osobe susreću.

Ukoliko želite da i sami učestvujete u projektu kao volonter ili poznajete nekog ko pripada navednoj ciljnoj grupi a voli učenje, druženje i zabavu, možete nam se obratiti putem mail-a zivimozajedno@hotmail.com, preko naše Facebook stranice Živimo zajedno ili putem telefona : 011/26-29-787.

Dnevni centar Živimo zajedno

Udruženje Živimo zajedno postoji i radi već 18 godina. Glavne aktivnosti našeg udruženja se odvijaju u okviru Dnevnog centra Živimo zajedno na Studentskom trgu 18, u Beogradu. Brojne grupne i individualne aktivnosti su se tokom godina unapređivale i menjale, a sve u skladu sa interesovanjima i potrebama naših korisnika i njihovih porodica. Svakodnevne aktivnosti obuhvataju aktivnosti treninga za razvoj funkcionalnih znanja i veština za samostalni život korisnika – edukativno-sportske: škola za odrasle, otvorena nastava, zdravstvene radionice, veronauka, informatičke radionice, sport; radno-okupacione: domaćinstvo, reciklaža, kartonaža; umetničke: dramska sekcija, muzička sekcija, dramske komunikacije, ples i pokret, igranka; zatim tu su aktivnosti psihosocijalne podrške – klub korisnika, savet roditelja, individualno savetovanje korisnika i roditelja, kao i brojne druge aktivnosti u koje su naši korisnici uključeni povremeno – razne manifestacije, izleti, događaji, nastupi i slično. U proseku svakodnevno kroz dnevni centar prođe preko 40 naših korisnika.

U stalnom radnom odnosu su defektolog, socijalni radnik i psiholog, kao i 3 osobe sa drugim stepenom invaliditeta, a pored njih stručni tim udruženja čine i brojni saradnici, radioničari, roditelji i volonteri koji pokrivaju različite potrebe kako udruženja tako i samih korisnika.

stručni tim Živimo zajedno

Rad Dnevnog centra podržan je od strane Gradskog sekretarijata za socijalnu zaštitu u periodu od početka aprila 2015. do kraja marta 2016. godine.

Više slika o našem dnevnom centru možete pogledati u albumu na našoj Facebook stranici.

IPA u gostima u udruženju Živimo zajedno

Juče, 10.03.2016. godine u gostima su nam bili članovi Internacionalne policijske asocijacije -IPA Sekcije Srbije, sa predstavnicima policijske i vatrogasne brigade.

 


Nakon predstavljanja svojih zaduženja, gosti su odgovarali na brojna pitanja korisnika iz domena policijske struke.

Instruktori realnog aikidoa iz kluba Atom su se predstavili svojim veštinama, a zatim je i par korisnika dobilo priliku da se oproba u tehnikama samoodbrane, i to im se posebno dopalo.


Na kraju su im podeljeni prigodni pokloni i na obostrano zadovoljstvo obećano je novo druženje u narednom periodu.

Još fotografija možete pogledati u galeriji na našoj Facebook stranici.

Proslava međunaradnog dana žena – 8. marta

Obeležili smo 8. mart brojnim aktivnostima. Dan smo započeli na sportskoj manifestaciji povodom međunarodnog dana žena na Olimpu u organizaciji SSOSIB-a i Društva za sport i rekreaciju opštine Zvezdara, a pod pokroviteljstvom Skupštine grada i Sekretarijata za sport i omladinu. Korisnici su se oprobali u brojnim sportskim aktivnostima – boćanje, poligon, tenis, bacanje pločica, obaranje čunjeva visećom kuglom, košarka; a prezentovana su i dva nova sporta u kojim su svi prisutni mogli da se oprobaju – tekvondo i boks. Sve devojke su dobile medalje, dok su svi učesnici dobili zahvalnice.

Korisnice našeg udruženja su priredile lepo iznenađenje za naše sugrađanke, deleći im čestitke povodom 8. marta u Studentskom parku sa porukom da i devojke sa smetnjama u razvoju imaju svoja prava. Uspeli smo da ih zbunimo neuobičajenim i lepim gestom, ali su reakcije bile pozitivne.

Dan smo završili recitalom gde su se naši glumci predstavili Ciganskom poezijom pod vođstvom Lepe Stanković, manekenstvom pod vođstvom Draginje Simić i plesnim numerama pod vođstvom Miodraga Kastratovića. Mame, saradnice udruženje i sve prisutne dame su dobile čestitke koje su korisnici pravili prethodnih dana. Iskoristili smo ovaj događaj da nagradimo naše glumce, koji su prošle godine osvojili grand prix na festivalu „Igri bez maski“ u Skoplju, novčanom nagradom.

 

Još fotografija možete pogledati u galeriji na našoj Facebook stranici.

Održan seminar WONET u Sloveniji

Od 25-28. februara 2016. godine u mestu Postojna, Slovenija održan je seminar WONET  (women, employment and social policy). Tema ovog skupa bila je zapošljavanje žena kao i socijalne politike koje se primenjuju u različitim zemljama. Pored učesnica iz Srbije, na seminaru su učestvovale i predstavnice iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Španije. Srbiju su predstavljale žene iz različitih udruženja i lokalne zajednice, a psiholog iz našeg Udruženja je govorila o zapošljavanju žena sa invaliditetom. Pored svakodnevnih radionica, razmene iskustava, lepog druženja, bila je organizovana i poseta jednom socijalnom preduzeću kao primeru dobre prakse u Sloveniji.